Hoe poseer je voor een fotograaf?

Wat moet je doen om optimaal op de foto te staan?

Ik heb al veel fotoshoots gedaan en aan veel shoots meegewerkt en steeds maar weer blijkt het moeilijkste moment de eerste foto te zijn. Als de make-up en haar gedaan zijn en je bent aangekleed voor de foto dan komt het moment waarop je je waar moet maken. En veel modellen – of ze nu beginners of ervaren zijn – schieten juist op dit moment in de stress. Ook komt het voor dat modellen tijdens de shoot ‘inzakken’ omdat ze niet meer weten welke poses ze moeten aannemen of omdat de spanning die ze al dagen voor de shoot voelden opeens van ze afvalt. We hebben een lijstje met adviezen gemaakt die je kunnen helpen om optimaal op de foto te staan en stressmomenten te voorkomen.

Vertrouw op jezelf. Jij bent de mooiste en je kunt het!
Dit advies geldt natuurlijk voor alles in het leven maar is vooral ook voor fotoshoots erg belangrijk. Vergelijk jezelf niet met anderen maar geef simpelweg het beste van jezelf.

Wees jezelf en probeer je op je gemak te voelen
De fotograaf verwacht niet van je dat je een hele show opvoert of sterallures vertoont (liever niet zeg!). Wees jezelf en probeer je op je gemak te voelen. Schrik niet als je je in het begin zenuwachtig of trillerig voelt. Dat heeft iedereen! Je moet er altijd even in komen en de manier van werken van de fotograaf leren kennen. Gun jezelf daarvoor de tijd.

Vestig geen aandacht op schoonheidsfoutjes
Houd tijdens de shoot opmerkingen over pukkeltjes, littekens en vetrolletjes voor je. Als je iemand in vertrouwen wilt nemen, dan is de visagiste daarvoor de aangewezen persoon. De fotograaf zal er alles aan doen om jou zo mooi mogelijk op de foto te zetten en heeft niets aan opmerkingen waarmee je jezelf naar beneden haalt.

Studeer geen poses in
De mooiste foto’s zijn die foto’s waar je natuurlijk op staat. Studeer daarom geen poses in (je weet toch niet wat de fotograaf wil) maar vertrouw tijdens de fotoshoot op je eigen kunnen en op de samenwerking met de fotograaf. Het is de bedoeling dat jullie samen de foto opbouwen.

Beweeg beheerst
Als je eenmaal voor de camera staat, hoef je echt niet van de ene pose in de andere over te gaan. Neem een beginpose aan en verander dan na de klik van de camera elke keer een klein beetje aan je houding. Meestal zal de fotograaf je tijdens het shooten verder helpen met aanwijzingen als ‘hoofd een beetje meer schuin’, ‘naar beneden kijken’ of ‘een klein lachje graag!’. Luister goed naar deze opmerkingen en bedenk dat dit geen commentaar of kritiek is maar dat deze opmerkingen deel uitmaken van de samenwerking tussen fotograaf en model.

Laat je gaan en geef je lichaam vorm
Een van de moeilijkste dingen voor een fotograaf is een geremd model fotograferen. Stel van tevoren samen de grenzen vast (dit is heel belangrijk en blijf tijdens de shoot op je strepen staan) maar laat je tussen de afgesproken grenzen helemaal gaan (dit kan alleen als je de fotograaf vertrouwt – dat moet je zelf beoordelen). Probeer je gezicht expressie te geven en vraag je niet af of een pose er wel uitziet (op de foto komt het toch altijd anders over). Speel met je armen en vooral ook met benen. Als je zenuwachtig bent, heb je de neiging om je armen om je lichaam te slaan en je benen te sluiten maar op de foto zit dit eruit als een ‘blok’. Geef je lichaam bewust vorm.

Ontspan je gezicht en lichaamsspieren
Tijdens de shoot willen ook je gezichtsspieren wel eens aanspannen en kan je lichaam – ook door de poses – verkrampt raken. Probeer je spieren bewust te ontspannen. Soms kan het helpen om even uit een pose op te staan en dan weer te gaan zitten of liggen.

Laat je ogen stralen
Vergeet niet om je gezicht tijdens de shoot expressie te geven. Laat je ogen stralen als je lacht en wees niet bang om zwoel in de camera te kijken als de foto daarom vraagt. Om zo spontaan mogelijk te lachen mag je als model overigens best geluid maken! Lach hardop, zeg iets grappigs, moedig jezelf aan en het ziet er direct stuk échter en ontspannener uit.

Wees niet bang om dingen te vragen of aan te geven
Sommige modellen poseren goed op muziek, andere modellen houden ervan om zichzelf tijdens het fotograferen in de spiegel te zien. Geef dit soort dingen aan. Laat het ook weet als je het koud hebt. Een kopje thee met een beetje suiker geeft vaak hernieuwde energie.

Wat je thuis nog kunt doen
Voel je je zekerder als je toch aan enige voorbereiding voor de shoot hebt gedaan, vraag dan of je moeder of vriendin (of iemand anders bij wie je je op je gemak voelt) foto’s van je maakt. Zo wen je alvast aan de camera en leer je je eigen gezicht en lichaam kennen. Hoe meer je poseert, hoe gemakkelijker het zal worden.